فرش از اصلیترین المانهای دکوراسیون و از اسباب آسایش در خانه است. میتوان گفته که زیبایی و نرمی و لطافت از مهمترین خصیصههای فرش است که باید حفظ شود. طبیعتاً هر چیزی به مرور زمان با جذب آلودگیهای محیط کثیف شده و به شستشو نیاز پیدا خواهد کرد؛ فرش نیز از این قائده مستثنی نبوده و به دلیل نوع استفاده از آن، بعد از مدتی نیاز به شستشو خواهد داشت.
از آنجایی که جنس الیاف، نوع بافت، رنگ و دیگر خصوصیات فرشها با یکدیگر متفاوت است، انتخاب صحیح نوع شستشو و مواد مورد استفاده از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چراکه استفاده از روش و مواد شستشو نامناسب بر نرمی و لطافت الیاف و حتی ظاهر و رنگ بندی فرش تأثیر منفی گذاشته و منجر به آسیبهای جدی به بافت فرش میشود.
بیشتر بخوانید: رازهای پهن کردن فرش که نمی دانستید
در شستشوی فرش، مواد شوینده مهمترین عاملی است که میتواند علاوه بر پاکیزگی، کیفیت فرش را نیز تحت تأثیر قرار دهد. مواد شستشوی فرش به راحتی میتواند بافت فرش را از بین برده و موجب از بین رفتن لطافت و کدر شدن ظاهر فرش شود. در صورت استفاده از مواد شستشوی فرش نامناسب، حتی اگر از ابتدا شاهد افت کیفیت فرش نباشید، به مرور بافت فرش دچار پوسیدگی شده و طول عمر فرش کاهش مییابد.
لازم به ذکر است که اهمیت کیفیت مواد شوینده تنها به دلیل حفظ کیفیت فرش نیست، بلکه اثرگذاری مواد بی کیفیت برای سلامت کودکان و یا بزرگ سالانی که پوست حساسی دارند مضر بوده و سلامت آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. بنا بر اهمیت این موضوع، در ادامه به بررسی ویژگیها و انواع مواد شستشوی فرش خواهیم پرداخت.
ویژگی های بهترین مواد شستشوی فرش
از مهمترین ویژگی های مواد شستشوی فرش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- توانایی پاک کنندگی لکه ها و جرم های روی سطح فرش و موکت.
- رایحه مناسب مواد شوینده به دلیل ماندگار بر فرش.
- توانایی نرم کنندگی الیاف فرش و موکت.
- سبب خوردگی و پوسیدگی فرش نشود.
- قابلیت استفاده در دستگاه های شستشوی فرش را داشته باشد.
- به صورت مایع باشد (پودر نباشد).
- حالت مواد شوینده مایع باشد و حالت پودر نباشد.
- PH مواد شستشوی فرش باید اسیدی و سازی نبوده و کاملا خنثی باشد.
- نسبت حلالیت آن با آب مناسب باشد.
- میزان کف مناسب داشته باشد.
- دارای بسته بندی مناسب باشد.
انواع مواد شستشوی فرش
همواره برای شستشوی فرش چه در خانه و چه در قالیشویی های بزرگ، از مواد مختلفی استفاده میشود؛ که علاوه بر نوع، دارای کیفیتها و کارکردهای مختلفی میباشند.
شامپو فرش
شامپو فرش از دسته شویندههایی است که در انواع کیفیت و کاربرد توبید میشود. معمولاً شامپو فرشهای معمولی که برای مصرف خانگی تولید شدهاند، توانایی بیرون راندن و از بین بردن تمامی مواد مضر و میکروبها را به طور کامل از بافت فرش نداشته و برای شستشوی لکهای سادهتر مناسباند. دقت کنید که استفاده از شامپو فرشهای نا معتبر موجب افت تار و پودهای فرش شده و لطافت بافت فرش را رو به خشکی میبرد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید فرش برای خانه های نقلی
پودر های مخصوص قالیشویی
پودرهای مخصوص قالیشویی از قدیمیترین مواد شستشوی فرش بوده که به دلیل آنزیمهای قوی خود برای از بین بردن لکههای چرب قوی استفاده میشوند. از نکات منفی استفاده از این مواد میتوان به خشک و سفت کنندگی بافت قالی اشاره کرد.
آب و تاید
ترکیب آب و تاید از قدیمیترین روشهای شستشوی فرش است اما در این روش امکان ایجاد زرد آب وجود دارد که دلیل آن نیز باقی ماندن آب کثیف و شستشوی ناکافی فرش است. برای شستشوی ریشه فرش نیز از ترکیب آب و سفید کننده استفاده میشود.
مواد شوینده قلیایی
مواد شستشوی فرش قلیایی گزینه مناسبی برای شستشوی فرش نمیباشند، چرا که خاصیت قلیایی این مواد موجب بافت فرش را تحت تأثیر قرار داده و موجب از بین رفتن آن میشود.
ترکیب آب و شوینده
ترکیب آب و مواد شوینده ملایم از کم ضرر ترین موارد برای شستشوی فرش است. اگر میزان و سطح آلودگی فرشتان کم است، از ترکیب مایع ظرف شویی و آب استفاده کرده و فرش را شستشو دهید.
ترکیب خانگی شوینده و سرکه
شویندههای رقیق شده با آب علاوه بر خاصیت پاک سازی خود، موجب خشکی، رنگ پریدگی و افت کیفیت فرش نخواهند شد. یکی از بهترین ترکیبات خانگی برای شستشوی فرش، ترکیب مواد شوینده نظیر شامپو فرش یا مایع ظرفشویی با سرکه سفید است. ابتدا 3 قاشق شامپو فرش و یا مایع ظرفشویی را در یک لیوان آب حل کرده و سپس یک قاشق سرکه سفید به آن اضافه کنید.
توجه کنید که در مقدار مواد دقت داشته و آن را کم یا زیاد نکنید. برای استفاده از این ترکیب میتوانید به آن را به روحی سطح آلوده اسپری کرده و با یک دستمال نخی لکه را پاک کنید. وجود سرکه در این محلول عملکرد مواد شوینده را بهبود داده و به چربی زدایی، بوزدایی و رفع لکه فرش کمک میکند.